Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Házhozszállítás

Motorolaj: ásványi, szintetikus vagy teljesen szintetikus?

A LIQUI MOLY német olajspecialistája elmagyarázza a különbségeket, és megmondja, mi fontos igazán

A motorolaj egy egyszerű kenőanyagból csúcstechnológiás folyadékká fejlődött. Ezzel párhuzamosan erősen megnőtt az olajfajták és specifikációk száma. Oliver Kuhn, a LIQUI MOLY olajlaborjának helyettes vezetője segít áttekinteni és elmagyarázza, mi számít igazán.

Milyen olajok léteznek?

Oliver Kuhn: A motorolajok nagyjából két kategóriába sorolhatók: ásványi és szintetikus olajokba. Az ásványi olajok egyre kevésbé jelentősek az autók szempontjából, mivel nem nyújtanak olyan teljesítményt. A modern motorok sokkal nagyobb követelményeket támasztanak az olajjal szemben, mint a régi motorok. Ezeket a követelményeket csak szintetikus olajok tudják teljesíteni.

Ezek szerint a szintetikus olajok a jobbak?

Oliver Kuhn: Igen, de az ásványi olajok keverhetők szintetikus olajokkal. Az ilyen, részben szintetikus olajok egyre kevésbé jelentősek a piacon, mert a teljesítményük az ásványi rész miatt nem megfelelő.

Bonyolultan hangzik. De legalább minden szintetikus olaj hasonló?

Oliver Kuhn: Sajnos ez sem igaz. A szintetikus olajok előállításának két változata van. Az egyik változat esetében végül PAO-olaj jön létre. Ez a klasszikus szintetikus olaj, amely az 1970-es években került piacra. Kémiailag nagyon tiszta és így nagyon jó teljesítményt nyújt, de az előállítása nagyon drága. A másik fajta esetében az olajat hidrokrakkolással állítják elő, ezért ezeket az olajokat a szakzsargonban HC-olajoknak is nevezik. A HC-olajok modernebben, az 1990-es években jöttek létre. Ezek ma a lehető legjobb teljesítményt nyújtják minden modern motor számára.

Inkább PAO-olajat vagy HC-olajat érdemes választanom?

Oliver Kuhn: Ez a választási lehetőség általában nem is áll rendelkezésre. Manapság szinte a teljes olajfejlesztés a HC-olajok területén történik. Számos olajspecifikációt csak HC-olajokkal lehet teljesíteni.

Hogyan tudom felismerni, milyen szintetikus olajról van szó?

Oliver Kuhn: Ez nem olyan egyszerű, mivel nincsenek egyértelmű fogalmak. Az USA-ban például mind a PAO-olajokat, mind a HC-olajokat teljesen szintetikusnak lehet nevezni, nálunk, Németországban, azonban csak a PAO-olajokat. Ezért a HC-olajainkat a "Synthese Technology" fogalommal jellemezzük. Más olajgyártók a "100% synthetic" vagy a "synthetic mix" kifejezéseket használják, ami nem teszi egyértelművé, miről van szó.

Ez eléggé zavaros.

Oliver Kuhn: Igaz. De a kérdés, hogy igazából melyik szintetikus olajról van szó, az autósok és a műhelyek számára lényegében mindegy. Nem arról van szó, hogy végül melyik olaj a jobb. A döntő az, hogy az olaj teljesítse a specifikációkat, amelyeket az autógyártó az adott típusra vonatkozóan meghatározott. Ez az autók kézikönyvében található, vagy használható a díjtalan olajútmutató is a https://www.liqui-moly.com/en/service/oil-guide.html#oww:/api/v1/oww/101/HUN/ENG/1/ oldalon.

Ha a specifikáció megfelelő, akkor mindegy, hogy PAO-olajról vagy HC-olajról van szó?

Oliver Kuhn: Így van. Az adalékcsomagoknak amúgy is egyre nagyobb jelentősége van. Manapság ezek a motorolajok legfontosabb összetevői a tényleges olajok mellett. Ezek biztosítják a motorolaj teljesítményének nagy részét. Egyes nagyon modern motorolajok esetében az olaj alig több, mint az adalékcsomagok vivőfolyadéka.

Miért vannak akkor mindig viták arról, melyik szintetikus olaj a jobb?

Oliver Kuhn: Ez a múlt visszhangja. Amikor 30 évvel ezelőtt megjelentek az első HC-olajok, akkor a PAO-olajokhoz képest még nagyobb volt a minőségbeli különbség. Azóta viszont sok idő eltelt. Ma már egy szakember sem folytatna ilyen vitát.

Webáruház készítés