Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Házhozszállítás

A molibdén-diszulfid is kenőanyag

Ma már elképzelhetetlen, de az 50-es években készült gépkocsik motorolajcsere periódusa csupán 2500 km volt. A motorolajat ma már sokkal ritkábban kell cserélni.

De lássuk csak, mi is az a molibdén-diszulfid (MoS2)?

A molibdén-diszulfid a természetben előforduló ásványi anyag, a bányászok már a XVIII. Században is ismerték. Porrá őrölve, majd vízzel vagy petróleummal keverve, nagyszerű kenőanyagként szolgált a bányacsilléknél.

A feledésbe merült MoS2-ot a századforduló idején az Egyesült Államokban ismét felfedezték. Az igazi értékét azonban a második világháború alatt ismerték fel, de titokban tartották. Polgári alkalmazását csak később engedélyezték.

A korszerű feltárási módszerek és a finom őrlés tette lehetővé, hogy a molibdén-diszulfidot 99%-os tisztasággal alkalmazzák. A kenőanyag vékony rétege szilárdan megtapad a fém felületeken, a köztes rész elemi lemezkéi azonban szinte súrlódásmentesen könnyedén elmozdulnak egymáson.
Feltűnően kedvező kenőképessége szerkezetére vezethető vissza. A molibdén atomokból álló rétegeket két oldalról szendvicsszerűen kén atomok fogják közre. Hosszirányban az így kialakult hármas rétegek között találhatók molibdén nélküli, csak kén atomokból álló részek is. Ezeket az adhéziós erő tartja össze, ezért hasadnak és egymáshoz képest könnyen elmozdulnak. A molibdén-diszulfidot, mely termikusan és kémiailag stabil, a LIQUI MOLY termékei tartalmazzák.

liqui_moly_mos2

Gyakran felvetődik a kérdés: Lerakódik-e a molibdén-diszulfid?

A műhelyekben gyakran hallani olyan megjegyzést, hogy a MoS2 eltömi az olajcsatornákat, az olajszűrőt, vagy lerakódik a szelepeknél. Bizonyítékként egy olyan fekete pasztát mutatnak, melyet a motor valamely alkatrészéről kaparnak le. Az olajkoksz és az olajiszap mindig fekete. Ez a szín azonban nem minden esetben jelent MoS2-ot. Az olajiszapot alapos vizsgálatnak alávetve megállapítható, hogy csak nyomokban tartalmaz molibdén-diszulfidot. A MoS2 részecskék átlagos mérete ugyanis 0,002 mm, az olajszűrő pórusai pedig 0,15 mm-esek. Nagyságrendben úgy aránylanak egymáshoz, mint egy focilabda a kapuhoz. Ezek a parányi MoS2 részecskék lebegnek az olajban, melyeket gyors forgású centrifugával sem lehet abból eltávolítani. Nincs káros hatása a katalizátorra, a lambaszondára és a környezetre sem. 

Viszont számos pozitív hatást gyakorol a gépjárműre:

- A molibdén-diszulfid (MoS2) megakadályozza a tapadást és a kopást.
A könnyebb futás miatt takarékosabb lesz a tüzelőanyag- és a kenőanyag felhasználás.
- Ritkábban fordul elő meghibásodás, hosszabb lesz a motor élettartama.

Laboratóriumi kísérletek és országúti vizsgálatok is bizonyítják ezeket a tényeket. Az utóbbi évtized kenéstechnikáját forradalmi módon megváltoztatta és javította a molibdén-diszulfid alkalmazása.

liqui_moly_mos2_adalék

Webáruház készítés